Lytt til Hulken

Arild "Hulk" Haugen står nå frem og innrømmer doping.

Kan vel ikke ai at det kom som noen stor overraskelse. Han var jo bare i begynnelsen av 20-årene da han suste inn i Strong Man-sirkuset. Brukte å se på da konkurransene ble arrangert, og tenkte mer enn en gang : Er det mulig for en så ung mann å bli så stor, på ærlig vis?

Haugen står nå frem og vil bruke av sine erfaringer til å advare unge mot å gjøre de samme tabbene han har gjort.
Den slags er som regel prisverdig, så også nå.

Haugen sier det er vanskelig å forklare hva dopingmidlene gjør med kroppen.
Men som han sier, det å tukle med noen av kroppens mange hormoner gjør at det blir en ubalanse. Haugen sier videre at det startet en nedtur som han sliter med å komme seg ut av. 

Anabole steroider, som jeg vil anta Haugen har benyttet seg i rikt monn av, er produkter som i sin tid i hovedsak ble utviklet for å behandle hypogonadisme. Men forskere raskt oppdaget kunne stimulere skjelettvekst hos laboratoriedyr. Veien til misbruk blant idrettsutøvere var kort, og hvor mange medaljer som siden er utdelt til dopingsmisbrukere kan man jo bare spekulere i.

I dag er det ikke bare idrettsfolk som tyr til steroider. Som Haugen er inne på har dopingmisbruket utviklet seg til å bli et samfunnsproblem, der mange også blant "folk flest" tyr til steroider for å holde tritt med det økende kroppspresset sterkt frontet gjennom sosiale medier.

Bivirkningen er mange, og det er rart at mange tar sjansen. Kan de ha lest eller hørt noe om følgende "morsomme" bivirkninger?
(Kilde: nhi.no)

Kviser
Tap av hodehår
Dårlig ånde
Strekkmerker
Pigmentering i huden
Økt fare for skade på sener og senefester, avrivningsskader er relativt vanlig
Menn kan utvikle bryster - gynekomasti
Testiklene kan bli mindre
Kvinner kan få et mer maskulint utseende, mannlige kjønnstrekk som dypere stemme, mer kroppshår, større klitoris og menstruasjonsforstyrrelser
Begge kjønn risikerer sterilitet
Hjerteproblemer, forstørret hjerte, høyt blodtrykk og endringer i blodkolesterol fører til økt risiko for slag og hjerteinfarkt - selv hos unge mennesker
Alvorlig leverskade/leversykdom, inkludert kreft
Risiko som gjelder særlig ungdom: Lengdeveksten kan stoppe permanent på grunn av for tidlig modning av skjelettet og akselererte pubertetsendringer. Altså risikerer du å ikke oppnå forventet høyde
Aggressiv adferd

Mange av bivirkningene er forbigående (reversible) dersom du slutter å bruke steroider, men noen er permanente. Dette gjelder blant annet dypere stemme hos kvinner.

Fortsatt villig til å ta sjansen, for å få en litt finere kropp?

Haugen bruker nå noe av sin tid til å bruke av sine erfaringer til å hjelpe ungdommer til å ta de rette valgene, og han vil engasjere politi og helsevesen til å ta noe av ansvaret for å øke fokuset på forebygging mot doping.

Legger for egne regning til at også foreldre, eiere av treningssentre m.fl bør engasjere seg, og følge med på hva unge ( og litt eldre) foretar seg, følge med på om oppførsel og humør endrer seg blant de håpefulle, eller om de veldig raskt blir mye større etter kort tids trening.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Jan Roar Hatlem

Jan Roar Hatlem

46, Flora

Mann som venter på midtlivskrisen. Interessert i mangt og mye, meninger om mangt og mye, og sikkert langt ute på viddene i mange tilfeller. Greit det, jeg våger å stå for mine meninger, og evner å beklage/korrigere om jeg ser at her tok jeg ***meg feil.

Kategorier

Arkiv

hits