Skuffende av TV2

Saken om Mahad Mahamud, som etter 17 års opphold i Norge nå står i fare for å miste statsborgerskapet, opprører mange. Og det kan ser ut til at mange har mistet gangsynet fullstendig. Og mange ser ut til å mene at det å lyve om ens opprinnelse når man søker asyl i Norge må være greit. I alle fall om man klarer å holde sannheten skjult i x antall år.

Av de som har slått på stortromma er kriserammede TV2.
Kanskje har de behov for en sak som kan lokke flere seere tl kanalen, muligens er det derfor de har kastet seg over denne saken. Og forutsigbart nok lar de sin vrede gå ut over hoggestabben Sylvi Listhaug. Ikke så overraskende, hun er tross alt innvandrings- og integreringsminister og har kommet med  mange kontroversielle utspill. Noen av dem mener også jeg er forkastelige, og hun bidrar ofte til en unødig polarisering av debattene og høy temperatur på et følsomt tema som angår mange sårbare mennesker.

Likevel, det må være lov å forvente bedre av TV2.
Kanalen fremstiller det innledningsvis i sin ekstremt skjevt fremstilte reportasje det som at Mahamud er offer for Listhaugs knallharde linje.
Nå har det seg slik at mannen, ifølge han selv, mistet statsborgerskapet allerede 24. april 2016. Dette opplyste han i et innlegg i Klassekampen, der han også opplyser at han allerede sommeren 2014 ble kontaktet av Politiets utlendingsavsnitt og ble da konfrontert med det anonyme tipset om at han hadde gitt uriktige opplysninger om sin nasjonalitet.  Han ble kalt inn til intervju, og seks måneder senere henla politiet saken. Angivelig uten at Mahamud ble informert om det, ble saken deretter overført til UDI.

TV2 sier det kanskje ikke med rene ord, men det er likevel ikke så vanskelig å se at gjerne vil gi Listhaug ansvaret for at Mahamud nå står i fare for å miste sitt statsborgerskap. Da er det jo selvsagt også beleilig å ikke opplyse at granskningen av flere hundre saker om statsborgerskap gitt til somaliere startet for flere år siden, lenge før Listhaug ble innvandrings-statsråd. Ja faktisk før hun og Frp ble en del av regjeringen.

Greit er det jo også å unnlate å nevne at statsborgerloven, som gir UDI mandat til å frata et statsborgerskap, ble vedtatt allerede i 2005, og altså har vært gjeldende under flere regjeringer.

Beklager TV2, men jeg forventer bedre av en kanal som vil ha tilgang til lisenskroner.

Statsminister Erna Solberg opplyser på sin egen blogg at sakene vi nå står overfor i 2004-2005 var gjennom omfattende diskusjoner i stortinget, og at et bredt flertall sluttet seg til det som er dagens lovverk. Det inkluderer at denne typen saker ikke skulle ha noen foreldelsesfrist, noe som må være naturlig da det faktisk handler om statsborgerskap som aldri skulle vært gitt. Stortingsflertallet var også klare på at statsborgerloven ikke strider med de internasjonale forpliktelser Norge har.  Å trekke tilbake et statsborgerskap som er gitt på grunnlag av falske opplysninger er, i følge stortingets flertall fra 2005, ikke i strid med noen av konvensjonene landet er bundet av.

Det er heller ikke riktig at Mahamud er rettsløs. Han kan ta saken til Utlendingsnemnda, og eventuelt til domstolene. Kan han dokumentere at han faktisk er fra Somalia vil han jo ha en sterk sak. Og som nevnt tidligere, så håper jeg at saken kan få en minnelig løsning. Det er absolutt ingen som er tjent med at Mahamud blir gående statsløs.

Et annet interessant poeng.
Fra 2013 har vi en lignende sak. En profilert Ap-politiker som hevdet å være fra Somalia ble avslørt. Han innrømte å være fra Djibouti, samme land UDI mener Mahamud er fra altså, og måtte returner til sitt hjemland. Den gangen var det partikollega Grete Faremo den ansvarlige statsråd. Uten at det ble tilsvarende klagekor. Det kan jo være at noen av de som nå skriver hissige innlegg innså at det ville bli litt for delikat om de bad en Ap-statsråd gripe inn for å hindre utsendelse av en partikollega.

4 kommentarer

Inger

16.01.2017 kl.07:36

Er da ikke 1gangen Tv2 er på lavmål .

De støtter jo slike ting. AT innvandrer lyver osv et gull verdt for den kanalen.

Derfor ser jeg og lite på den kanalen.Jeg STøtter ikke hets og løgn. Heller ikke mobbing som man ser i de såkalte " humorprogram som tv2 sender". Ja, jeg boikotter kan man si.

Mats-Alexander

16.01.2017 kl.08:40

Jeg ser det du skriver. Og er forsåvidt enig i tankegangen. Men jeg mener at slike ting burde vært oppdaget lenge før man har jobbet og skattet i landet i mange år. Og at dette bør vektlegges i avgjørelsen. Man burde heller legge mer energi i de som er i landet og utføre grove kriminelle handlinger.

16.01.2017 kl.08:51

Disse kom til landet under Stoltenberg regjeringen. I den tiden fulgte ingen med.

Så nåværende regjering rydder nå opp etter rødt.

Listhaug er tøff. Enkeltsaker må opp i retten . Norge på sitt "beste" dette.

Dette har pågått i alle år.

Jan Roar

16.01.2017 kl.11:10

Hei Mats-Aleksander

Jeg er på ingen måte uenig i det. Det er tragisk at det skal gå så lang tid før det blir oppdaget, men stortinget vedtok altså at denne typen saker ikke skal ha foreldelsesfrist. Det viser vel hvor alvorlig de folkevalgte ser på dette, og det bør også ha en konsekvens å lyve om ens opprinnelse for på den måten lure seg til opphold og et statsborgerskap man faktisk ikke skulle fått. Jeg er ikke enig i at det må være greit at du lurte oss, siden du har klart å holde det skjult i x antall år.

Skriv en ny kommentar

Jan Roar Hatlem

Jan Roar Hatlem

46, Flora

Mann som venter på midtlivskrisen. Interessert i mangt og mye, meninger om mangt og mye, og sikkert langt ute på viddene i mange tilfeller. Greit det, jeg våger å stå for mine meninger, og evner å beklage/korrigere om jeg ser at her tok jeg ***meg feil.

Kategorier

Arkiv

hits