Har ryddet litt i fjæra

Enhver som kaller seg dyrevenn, og/eller setter pris på at det vi høster fra havet er så rent og sunt som mulig bør la seg både bekymre og opprøre over gåsenebbhvalen som med magen full i plast endte sine dager ved Vindenes på Sotra for noen dager siden.

Hvalens tarmsystem var tettet til av plastdritt, og den var nå syk og avmagret. Gudene må vite hvor lang tid det stakkars dyret helt unødvendig har lidd før en kule sørget for at lidelsene tok slutt.

Hvert eneste år tilføres havet minst 8 millioner tonn plastdritt. Og det er mennesket som har absolutt all skyld og ansvar. Og det er menneskets fordømte plikt å rydde opp. Fortsetter vi som nå, vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet. Tenk litt på det.
Og millioner hval, sel, fisk, andre sjødyr og fugl vil ha lidd og sultet i hjel på veien. Alt fordi alt for mange fortsatt mener havet er en gedigen søppelbøtte.

Nå må selvsagt myndighetene i alle land på banen for at det virkelig kan bli gjort noe som monner. Men hver og en av oss kan også gjøre litt.
Først og fremst ved at vi slutter å kaste plast i havet og naturen ellers.

Men vi kan jo også plukke opp det vi måtte i finne i fjæra, i skogen, på fjellet og hvor det måtte være?

Det hjelper ikke akkurat så mye, men en ting er faktisk helt sikkert: Det gjør i alle fall at problemet ikke blir større.

Personlig brukte jeg et par timer i helgen på å plukke det jeg fant i fjæra ved mitt barndomshjem på Årebrot nord for Florø. Resultatet ble et par stapp fulle søppelsekker. Kanskje 20-30 kilo med plastdritt som ikke lenger ligger der og på en uheldig måte langsomt blir en del av naturens kretsløp, eller utgjør en risiko for fugl, fisk og andre dyr. Jeg har på ingen måte svart belte i miljøvern, men litt kan man jo uansett bidra med.
 


 

Kanskje kan du også ta deg en økt?

 

 

Én kommentar

Sol

07.02.2017 kl.23:57

Så utrolig bra jobba! Og bra du tar tak i dette viktige temaet. Veldig bra innsatt. Mye søppel, og tenk at dette er bare en dråpe i havet. Måtte flere gjøre som ditt eksempel!

Skriv en ny kommentar

Jan Roar Hatlem

Jan Roar Hatlem

46, Flora

Mann som venter på midtlivskrisen. Interessert i mangt og mye, meninger om mangt og mye, og sikkert langt ute på viddene i mange tilfeller. Fotball- og bokseentusiast, mine lag er Liverpool, Florø Fotball, Barcelona og Viking.

Kategorier

Arkiv

hits