Mannfolk med babyspråk til kvinnelig fiske

På Nrk Finnmarks nettsider kan vi i dag lese om den kvinnelige fiskeren Sandra Andersen Eira.

Siste november kjøpte den 29 år gamle jenta egen sjark og ansette eget mannskap.
En tøff satsing, som burde blitt applaudert ( og sikkert blir det av mange, får jeg nå håpe )

Men det hun møter fra mange, kan ikke kalles annet enn diskriminering, eller trakassering.
Samme hva vi kaller det, det er bare tragisk at vi i 2017 fortsatt er på det nivået.

På havet er det ifølge henne selv ingen som bryr seg om at hun er ei jente. Kompisen Jonas Wang, forteller at han har stått side om side med Sandra og lempet fiske-kasser på 30 kilo. Videre at hun har lært han alt han kan, at hun har vist en enorm ro når han har klønet det til. At hun har fokus hele tiden. At hun er flink til å ta alle på kornet, kan sette folk på plass om det er noe. På en saklig og fin måte.

På meg høres det ut som en drøm av en kollega.

Det er når hun kommer til land hun møter på fordommene. Ikke ute på havet der hun åpenbart har satt seg i respekt.

Dette er noe av det hun har møtt på fra landkrabbene, etter at hun selv ble skipper.

  • Båtselgere som snakker babyspråk og forklarer henne hva en båt er.
  • Forsikringsselskap som avviste henne etter å ha hørt navnet og antok at hun ikke skulle forsikre en fiskebåt.
  • Menn som blir fornærmet når hun snakker om lover og forskrifter innen fiskeri.
  • Folk i lokalmiljøet henvender seg konsekvent til mannskapet med spørsmål om båten, selv om hun er skipper
  • Ved flere anledningen har hun fått spørsmål om hun er der for å vaske båt eller egne liner i bua.
  • At hun må skaffe seg en ordentlig jobb. Fiskeri er ikke noe for en kvinne.

Hva er dette for noe piss da?
Kanskje kommer det fra folk som selv ikke har klart å ta skipperpapirer, som ikke ville klart livet på havet, som ikke ville klart seg uten daglig dusj og sminke, som ikke hadde taklet salt sjø og sjøsyke, som ikke hadde klart å løfte 30 kilos kasser, som ikke har tatt sjansen og kjøpt egen båt eller ansatte egen folk. Eller, som i alle fall ikke takler at ei ung jente fikser alt dette?

Ikke vet jeg.

Det jeg derimot er helt sikker på, er at det ikke er menn som møter ei jente på den måten.

Ekte menn hilser henne og andre jenter velkommen, og syns det er kult og morsomt at mannsdominerte miljø får kvinnelig selskap.

De "menn" som møter ei jente med oppførsel som beskrevet over.
Hva vil de si om det er deres egen mor, søster, tante eller datter opplever det samme?
Helt greit?

Hvis svaret er nei, det ville vi ikke akseptert.
Hvorfor i fanden er dere selv slik da?

Sandra leser neppe denne bloggen. Men håper at hun gir seg en god F i fordommene. En gang i fremtiden kan det være at jenter slipper å møte den typen dritt og oppkast.

Stå på Sandra og alle andre som vil inn i fiskeyrket.

Hilsen landkrabbe som egner seg best på land.
 


 

4 kommentarer

Runar

18.02.2017 kl.13:35

Hvordan er dette diskriminering?

Definisjonen på det er "Diskriminering, å behandle noen mindre gunstig enn andre". Hun har ikke blitt behandlet mindre gunstig.

En resepsjonist opplever ofte at folk ringer feil. Personen som tok telefonen antok hun ringte feil fordi han/hun sikkert har tatt i mot ørten telefoner fra folk som har ringt feil (som statistisk sett vil være kvinner) og antok derfor at hun ringte feil. Gjorde denne personen feil? Ja. Er det diskriminering? Nei. Da måtte personen sagt "du får ikke forsikring hos oss fordi du er kvinne".

Hun sier at folk blir fornærmet når hun snakker om lover. Når man snakker om lover med folk så blir som oftest noen fornærmet. Det har ikke nødvendigvis noe med kjønnet til personen å gjøre. Det KAN, men det kan også være at de er uenig med henne i saken hun snakker om.

Folk henvender seg til mannskapet hennes istedet for henne: Igjen: statistisk sett er flertallet av skippere menn. Derfor vil folk anta at noen av de mannlige arbeiderene er skipper. Det har ikke noe med diskriminering å gjøre. Det har med at man tipper på hvem som mest sannsynlig er skipper.

Dette kan også forklare selger som skal selge båt. De møter ikke mange kvinner som kan mye om båt, og derfor legger de kunnskapslisten lavere. En selger VIL selge båter. De vil IKKE fornærme en potensiell kunde.

At noen sier hun burde finne seg et skikkelig yrke blir feil. Her er vi enig. Men det kan jo også sies at de føler at menn "fortjener" et hardt yrke, mens kvinner "fortjener" noe som er mindre fysisk krevende. Med andre ord kan det jo være at de ønsker en positiv forandring for henne. Selv om jeg ser at dette kan bli tolket negativt.

Jan Roar Hatlem

18.02.2017 kl.13:44

Runar: Om folk på automatikk tror at fordi hun er kvinne så kan man ikke bruke fagspråk, anta at hun må ha ringt feil når hun vil tegne forsikring etc., så er det opplagt diskriminering.
Jeg vil anta at hun mener folk henvender seg til mannskapet, selv etter at de har blitt gjort oppmerksom på at hun er skipper. Her kan det jo selvsagt være at jeg tar feil. En selger må jo legge, og justere, listen alt etter hvor man merker at kunden kan om produktet denne vil selge.

Eira

19.02.2017 kl.22:03

Æ leste faktisk den her, og vil bare si takk for all støtte og kloke ord! 😊 Stå på!

Ps: Folk har oppført seg støtt/fornærma når æ har visst ka dem snakker om, har aldri vært en debatt om lova med i bildet. Og blant "sivile" har folk henvendt seg til mannlig mannskap istedenfor meg, og blant selgera og selskap har æ ikke kommet lenger enn å si hei før antakelsan og babyspråket har kommet 😊

Jan Roar Hatlem

20.02.2017 kl.08:35

Eira: Morsomt at du fikk den med deg da. Stå på, finnes ingen grunner til at noen med din stå på vilje ikke skal kunne lykkes. Og før eller senere så kommer vi vel så langt at jenter slipper å bli møtt på den tåpelige måten.

Skriv en ny kommentar

Jan Roar Hatlem

Jan Roar Hatlem

46, Flora

Mann som venter på midtlivskrisen. Interessert i mangt og mye, meninger om mangt og mye, og sikkert langt ute på viddene i mange tilfeller. Fotball- og bokseentusiast, mine lag er Liverpool, Florø Fotball, Barcelona og Viking.

Kategorier

Arkiv

hits