Snoking i skattelistene - en uting

I dag har det vært en stor dag for mange av de norske mediehusene.
I dag ble skattelistene offentliggjort, og tradisjonen tro har vi med det fått servert en masse "kvalitetsjournalistikk"
Og det er ikke måte på hvor viktig det er med offentliggjøring av skattelistene.

Alexandra Beverfjord i Nrk, Gunnar Stavrum i Nettavisen og John Arne Markussen i Dagbladet er mellom de som ivrig forteller om hvorfor de offentliggjør skattelistene og/eller tar til orde for at det igjen må bli mulig å søke anonymt i skattelistene. Det de ikke sier, er at de med dette har en mistro til hver enkelt, og at det er grunn til å mistenke oss for å ville snyte mer på skatten om ikke listene lenger er anonymt søkbare.

Der folk tidligere anonymt kunne fråtse i opplysninger om det folk tjener, har i formue og betaler i skatt, kan "offeret" etter en lovendring fra 2014 nå finne ut hvem som har vært inne og snoket. Det er selvsagt ikke en svekkelse av demokratiet slik de nevnte gråtekoner ser ut til mene, men tvert i mot en styrkelse både for demokrati,  personvern og privatlivets fred. Hvis noen velger å bruke av sin sikkert verdifulle tid til å snoke i det folk tjener og betaler i skatt, får man fanden meg ha baller nok til å stå for det også.  Undres for øvrig hvor mange som tidligere brukte av arbeidsdagen til å snoke det i det naboen, kollegaen og eksen tjente, som nå heller må finne seg i å jobbe.

For lovendringen førte noe godt med seg. En reduksjon i antall søk fra over 17 millioner i 2013, til bare to millioner søk året etter. Det betyr at millioner av nordmenn fikk ha sine inntekts- og skatteopplysninger i fred. Det er da en sak mellom hver enkelt og skattemyndighetene. Ikke engang forsøk å hevde noe annet enn at de aller fleste av søkene er av ren nysgjerrighet, og ikke fordi man mistenker naboen for å snyte på skatten.

Mediehusene får fortsatt tilgang til skattelistene, og kan bruke de til såkalt journalistisk formål.
Jeg sier såkalt, for mye av den sosialpornografien de kjører på med, kan umulig sies å være samfunnsmessig viktig.

De pumper på med mulighet for å kunne søke frem topp 100 på inntektstoppen, de 100 med størst formue og de 100 som har betalt mest i skatt. Ikke bare i landsoversikt, men skrellet ned på hver enkelt kommune. Vi har fortsatt rundt 400 kommuner, så det er noen tusen nordmenn som man i praksis fortsatt kan søke anonymt på.

Stavrum kommer med et tenkt eksempel, som han mener er med på forsvare offentliggjøring av skattelistene. Om man er ansatt i en liten bedrift, og mistenker at kollegaen tjener bedre, så skal man kunne sjekke opp i om dette stemmer. For det første, den muligheten ligger der fortsatt. Er man redd for at kollegaen skal få vite om det, er det ikke en viss mulighet for at vedkommende likevel kan få greie på det om man den angivelig underbetalte tropper opp på sjefens kontor og forlanger lønnsøkning?
For det andre. Nei, det er slett ikke sikker at det er lønnsforskjell på jobben som gjør at kollegaen står med 50000 mer i skattbar inntekt. For skattelistene viser bare netto inntekt, etter alle fradrag. Så det kan være så enkelt som at kollegaen ikke har de samme fradragsmulighetene som deg og dermed ser ut til å ha en høyere lønn, eller har andre inntekter som han eller hun faktisk ikke har noen opplysningsplikt om rundt lunsjbordet. 
For øvrig så har tillitsvalgte innsynsrett i lønnsnivået. Kan legge til at dette med trynetillegg nok kan være et problem i mindre bedrifter der man gjerne ikke har hverken en tillitsvalgt eller en tariffavtale. Men et søk i skattelistene er altså neppe egnet til å hjelpe en som føler seg underbetalt sammenlignet med kollegaene.

Mediehusene mener de kan produsere mye god journalistikk basert på skattelistene.
Det kan de gjøre som før, men kan ikke lenger legge ut søkemotorer som folk kunne bruke til anonyme søk i skattelistene. Man kan jo undres over om ikke frykten for tapt trafikk på nettsidene er en sentral grunn til at de oier seg over at skattelistene ikke lenger kan søkes anonymt i.
Var jeg stygg nå sier du? Tja, når redaktørene har en generell mistro til både din og min skattemoral, så må det lov til å "ta litt igjen"

Tilbake til det med "god" journalistikk
Skal sies at John Arne Markussen i Dagbladet tar litt selvkritikk for at de i en periode tidlig på 2000-tallet ble et årlig bidrag til underholdningsstatikken. Mulig det de siste par årene har blitt en liten reduksjon i artikler med lister over hva både A-, B-K og Z-kjendiser tjener og betaler i skatt, men det kommer fortsatt massevis av artikler som ikke er i nærheten av å ha noen samfunnsmessig nytte, men som publiseres ene og alene for underholdningens skyld. Det bør mediehusene være ærlige på. Og den mulige reduksjonen i denne typen artikler stammer slett ikke fra tidlig 2000-tall, men kanskje en liten nedgang de siste årene.

La oss se litt på dagens artikler basert på offentliggjøring av skattelistene, fra noen tilfeldig valgte mediehus.

Nevnte Dagbladet slår opp at ledernes inntekter i TV2 stiger samtidig som kanalen må kutte millioner og kvitte seg med ansatte. 
Den er helt innafor, god måte å bruke skattelistene på. Til nød kan man si det samme om en oversikt over inntekt og formuer til de såkalte velferdsprofitørene.
En liste over hva trenerne i tippeliga-klubbene tjener kan neppe sies å være det samme.
Ei heller at bloggeren Sophie Elise gikk fra 2,5 mill til null i inntekt.
Oversikt over hva de folkevalgte på stortinget tjener og har i formue er nå heller ikke så veldig spennende. Nivået på lønna til statsråder og stortingsrepresentanter er jo offentlig kjent fra før.
Og er det viktig å slå opp at en mediesky 24 år gammel arving til et oppdrettsselskap er landets rikeste?
Men er jo hyggelig at Dagbladet slår til med en video som viser hvordan man kan søke i skattelistene, og finne ut hvem som har søkt på deg.

VG gjør en sak av at DNB-sjef Rine Bjerke øker inntekten, mens banken kvitter seg med ansatte. Den er grei syns jeg, å sette det i sammenheng må være lov. Også de har topplister over de som tjener best. Personlig ser jeg ikke det som spesielt interessant hvem som er på toppen der, hvor mye de tjener eller om Røkke i år er på 1 eller 7. plass. Men greit nok, det kan vel forsvares.
Og hvorfor har de en egen liste over det idrettsstjernene tjener mon tro? Og hadde vi ikke strengt tatt klart oss uten å bli informert om at det ikke har vært noen gullgruve for skuespillerne i SKAM? Eller bare må vi få en oversikt over hva bloggerne tjener, informasjon om at statsminister Erna Solberg har doblet formuen og at Høyre-statsrådene tjener bedre enn sine Frp-kollegaer?

Verstingen er nå likevel trolig Nettavisen.

Der får vi servert at Skam-stjernen Ulrikke Falch har doblet sin inntekt...
Vent nå litt, skrev ikke VG noe om at skuespillerne ikke har blitt rike da?
Det viser seg at unge Falch nå står med en skattbar inntekt på knapt 160 000 kroner. Og vinklet med at hun har doblet inntekten....neida, det handler ikke om å lokke til seg lesere.... :) Det er greit, men vær nå ærlig om det.

Videre mener Nettavisen at det viktig å slå opp at superbloggerne håver inn, at Oslo-byråd Lan Marie Nguyen Berg har hatt en solid lønnsøkning ( det var det jo sikkert ingen som regnet med ), og av en eller annen grunn har de tatt for seg Drillos utvalgte fra fotball-VM 1994.

Ikke vet jeg hvorfor de har plukket ut akkurat Fjørtoft & co, men i alle fall har Nettavisens sikkert travle journalist tatt seg tid til å lage en komplett oversikt over inntekt, skatt og formue på alle de utvalgte.

Livet hadde nok ikke vært det samme om jeg ikke hadde fått vite at Rushfeldt er den av Drillos som har til mest salt i grøten.

Og videre, hvordan skulle vi klart oss om vi ikke hadde fått vite at inntekten til Lothepus har sunket betraktelig? Enda godt at Nettavisen minner om at en mulig effekt av deltakelsen I Kjendisfarmen ikke kommer før inntekten for 2017 blir offentligjort. Merker du ikke at det rykker i rocke-foten allerede? 
Litt komisk blir det nå de så kommer med at inntekten til kollegaene fra den nevnte farmen, Vendela Kirsebom og Petter Pilgaard, ikke er noe spesielt å skrive hjem om. Før de lister opp inntekt og at de står med 0 i formue.....

Kvalitetsjournalistikk?

Tja

Jeg håper at stortingsflertallet ikke lytter til sutringen fra redaktørene.
Er du nysgjerrig på inntekten til kollegaene, naboene eller en T-kjendis, så får du også ha baller nok til å finne deg i at vedkommende kan finne ut at du har vært og snoket. Verre er det ikke.

Og ellers, få deg et liv.


 

 

 


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Jan Roar Hatlem

Jan Roar Hatlem

46, Flora

Mann som venter på midtlivskrisen. Interessert i mangt og mye, meninger om mangt og mye, og sikkert langt ute på viddene i mange tilfeller. Fotball- og bokseentusiast, mine lag er Liverpool, Florø Fotball, Barcelona og Viking.

Kategorier

Arkiv

hits