hits

Et slag for bedre debattklima

Det er nesten surrealistisk å følge deler av samfunnsdebatten i Norge for tiden.
Det hagler med hets, sjikane, trakassering, mobbing og rene trusler. Hvordan ble det sånn?

Jeg skal på ingen måtepåstå at hun var den første, men den første jeg kan huske som sjikanerte debattmotstandere var Gro Harlem Brundtland. Kanskje var det fordi hun som regel var sjanseløs i debattene mot Kåre Willoch, at hun med fingerbevegelser viste hvor dum hun mente Willoch og andre meningsmotstandere var. Det var ikke akkurat oppførsel en landsmoder verdig, men det var jo uansett blåbær mot mye av det vi i dag ser prege debattene.

Våre politikere av i dag går ikke akkurat foran med et godt eksempel hva debattoppførsel angår. Å se på debattene foran valgene f.eks, er det knapt vits i lenger. Er knapt noen, selv av partilederne, som lar sine meningsmotstandere få snakke ut. De avbryter, flirer hånlig, rister på hodet og viser med hele kroppsspråket  generell liten respekt for meningsmotstandere. Men slett oppførsel gjør ikke at de fortjener å bli truet på livet. De må få jobbe for det de tror på, for de løsninger de mener er best for land og kommune, for det de har gått til valg på. Uten at det skal medføre behov for livvakter.

Den siste tiden har det virkelig eksplodert i sosiale medier. Sylvi Listhaug evner bedre enn de fleste å fyre opp debattene, og det er ikke nødvendigvis bare en positiv egenskap. Hennes siste utspill, der hun mente at Ap setter rettssikkerheten til fremmedkrigere foran rikets sikkerhet ble hennes bane. Men justisministerens avgang ser på ingen måte ut til å ha lagt noen demper på gemyttene, snarere tvert om. Det hagler med ukvemsord i sosiale medier, og det ser dessverre ut til at mange seriøse debattanter hopper av.

Jeg undres, de som poster de verste eksemplene. Tenker de over at hele verden faktisk kan se det de poster?
Tenker de over at de gjerne rammer slektninger, venner, naboer, kollegaer? At det rammer folk som sikkert også jubler når Bjørgen, Klæbo og Warholm vinner på idrettsbanen, som gjerne heier på det samme fotballaget? Folk de, om det verste skulle ramme landet, kanskje må dele skyttergrav eller bomberom med? Er vi virkelig så forskjellige? Evner vi ikke å debattere uten å hetse, sjikanere og true motstandere? Mange klarer det selvsagt uten problem, men det er betenkelig mange som ser ut til å mangle elementær folkeskikk og et minimum av respekt for meningsmotstandere.

For å hente fra noe av det mest dagsaktuelle: Det må være lov til å støtte Listhaug, uten å bli beskyldt for å være Breiviks medløper eller at man nører opp under et hat som kan føre til at høyreekstreme begår nye terroraksjoner. Det må være lov til å rette tung kritikk mot Listhaug, uten å bli beskyldt for å være landssviker, femtekolonnist eller en som støtter opp under islamistisk terror.

Det må være lov til å mene at koblingen mellom tragedien 22/7 og Listhaugs famøse FB-innlegg er noe tynn, uten at man truer eller hetser de som overlevede den dystre dagen. Det er bare trist og fryktelig å se at noen får seg til å skrive at "synd Breivik ikke lyktes med å ta deg også" o.l. Forstår ganske enkelt ikke at den slags er mulig.

Det skal og må være lov til å være mot innvandring, uten å bli beskyldt for å være rasist. Det skal og må være lov til å være for en oppmyking av innvandringspolitikken uten å bli stemplet som landssviker.

Det må være lov til å være for eller mot ACER, for eller mot EU, for eller mot kommunesammenslåinger, for eller mot NATO, for eller mot søndagsåpne butikker eller hva søren det nå måtte være, uten at man skal bli hetset, sjikanert og truet for sine meninger. Du trenger selvsagt ikke være enig med alle, det skal og må alltid være lov å ytre uenighet uavhengig av tema. Saklig meningsbryting er av det gode, og en viktig rettighet i et demokrati. Litt røff ordbruk er heller ikke nødvendigvis en katastrofe, at det går ei kule varmt til tider er til å leve med. Men alt med måte.

Med til saken hører det også at enkelte sauser ordinære og saklige meningsytringer sammen med det ekstreme. Alt for mange roper om rasisme, totalt uten grunnlag. Man er ikke nødvendigvis utsatt for et kneblingsforsøk selv om noen motsier en. Man er ikke nødvendigvis hetset selv om noen er litt skarp i tonen.

Jeg vil oppfordre til en nasjonal dugnad.

Selv om du i sak kanskje er enig med noen, si i fra om du syns vedkommende går for langt i ordbruken. Si i fra om at " det der er faktisk ikke greit" om vedkommende hetser, sjikanerer eller truer meningsmotstandere. Rapporter om du ser noen kommer med rasistiske utspill, men protester også om du ser noen rope om rasisme når det ikke er grunnlag for det. Oppfordre dem gjerne til å lese om gutten som ropte på ulv, det ligger mye lærdom i det eventyret.

Enhver som på saklig vis ønsker å delta i samfunnsdebatten skal hilses velkommen. Vi har alle noe å tilføre, en rett til å si vårt, en rett til å bli hørt.  Om noen forlater debatten fordi de ikke orker å bli hetset, sjikanert og truet, så er det et tap for demokratiet.

Jeg setter selv stor pris på å delta i debatter, men skal på ingen måte påstå at jeg ikke kan ha vært usaklig selv.
Tror jeg har til gode å hetse eller true noen, men kan sikkert øke saklighetsgraden.

La oss alle bidra til et bedre debattklima. Det er vårt felles ansvar.
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Jan Roar Hatlem

Jan Roar Hatlem

47, Flora

Mann som venter på midtlivskrisen. Interessert i mangt og mye, meninger om mangt og mye, og sikkert langt ute på viddene i mange tilfeller. Fotball- og bokseentusiast, mine lag er Liverpool, Florø Fotball, Barcelona og Viking.

Kategorier

Arkiv