hits

Ikke selg eller gi alkohol til mindreårige

I dag postet en fortvilet mor, en FB-venn og tidligere klassekamerat av meg, et sterkt innlegg på Facebook.

Hun hadde gledet seg til påske, men har fått en høytid der hennes yngste sønn annen hver dag har forsvunnet for å drikke alkohol. Gutten er under 18, og alkoholen er det eldre ungdommer som har kjøpt til han. Moren satt hjemme, sint og fortvilet over å ikke vite hvor sønnen var eller hvem han var sammen med. Mobilen avslått, eller han gav blaffen i å svare. Sist natt kom det telefon fra politiet, med spørsmål om foreldrene kunne hente sønnen på byen. Det gjorde de selvsagt, men uten å få han med seg etter at politiet hadde dratt fra stedet.

Moren fortviler, og lurer på hvor de har feilet som foreldre.

Til det siste, så vil jeg si at dette overhodet ikke medfører noen automatikk i at de har feilet som foreldre. Alkohol og fest er spennende for de fleste ungdommer, og alkohol får de som vil tak i. Så til moren vil jeg si at hun slett ikke må tenke at hun har feilet som forelder. Jeg har ikke barn selv, så skal ikke gi meg ut på å gi noen råd om hvordan hun bør og kan takle denne situasjonen. Det finnes det mange som uten tvil kan langt bedre enn meg.

Men, mitt innlegg skal mer handle om ungdom og tilgangen på alkohol.
Alkoholservering i Norge er relativt strengt regulert. Såpass strengt at en ungdom kan faktisk bli innvalgt på stortinget, gifte seg uten å spørre foreldrene eller bli sendt ut for å forsvare landet i en krigssituasjon, før han eller hun lovlig kan kjøpe seg en drink om alkoholprosenten er over 22%. Under 22% er aldersgrensen 18 år, altså myndighetsalderen.

Disse grensene er fastsatt på demokratisk vis og er der av gode grunner, bla basert på råd fra fagfolk og lange erfaringer.

Når noen kjøper og gir det videre, eller selger til ungdom under 18, evt under 20 år, så begås det faktisk et lovbrudd. Et skjenkested kan fort miste skjenkebevilgningen om de serverer de som ikke er gamle nok.

Til de som selger , eller gir alkohol til mindreårige.
Er dere klar over hva dere gjør? Syns dere at dere opptrer som en god kompis om dere gjør dette? Syns dere det er kult, morsomt eller bagatellmessig at det gjerne sitter fortvilte foreldre hjemme, som må rundt for å lete etter arvingen, eller får telefon fra politi eller helsevesen om at de må komme og hente sin håpefulle grunnet overstadig beruselse? At de kanskje får en telefon om deres sønn eller datter er på sykehuset for pumping, har havnet i slagsmål og er skadet, eller voldtatt. Er det kult? Morsomt? Noe dere syns de må regne med? Noe dere mener de selv burde tenkt over og tatt ansvar for?

Dere påtar dere, etter min mening, et medansvar for det som skjer videre etter at du har gitt eller solgt alkoholen videre til de under aldersgrensene.
Det er straffbart, og en svært uansvarlig handling.
Selvsagt er ikke den som drikker uten ansvar selv, men jo eldre man blir jo mer bør man reflektere over det man gjør. Ansvaret vokser litt i takt med at man blir eldre.
Jeg forstår at det for en som nylig har blitt 18 eller 20 ikke finner det helt enkelt å si nei til en god kompis som ennå ikke har nådd aldersgrensen om denne spør om han eller hun kan kjøpe. Men den aller beste kompisen er den som sier nei, og virkelig god kompis er man jo om man sier at man heller kan finne på noe sammen som ikke medfører drikking.

Det er, uvirkelig nok, heller ikke bare eldre ungdommer som sørger for at de unge får tilgang på alkoholen. Det finnes faktisk også foreldre som er så uansvarlige at de gir alkohol til sine barn. Ord kan knappest forklare hva jeg syns om det, og de evner seg nok uansett neppe på trykk.

Om vi andre oppdager at unge får fatt i alkohol, om dere ser at venner, kollegaer, naboer eller hvem det nå måtte være gir eller selger. Si til dem at dette syns dere svært lite om, at dere må vurdere å anmelde. Og om det ikke hjelper, så bør dere faktisk gjøre alvor av trusselen.

Til ungdommen.
Det er ingen fare om dere venter litt før dere prøver alkoholen. Det er uansett ikke så enestående godt, og jeg lover dere at dagen derpå slett ikke er noe å trakte etter. Og om fristelsen nå likevel blir for stor, prøv med måte. Husk at dere tåler nok betydelig mindre enn dere tror, og pass på dere selv og kompisene.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Jan Roar Hatlem

Jan Roar Hatlem

47, Flora

Mann som venter på midtlivskrisen. Interessert i mangt og mye, meninger om mangt og mye, og sikkert langt ute på viddene i mange tilfeller. Fotball- og bokseentusiast, mine lag er Liverpool, Florø Fotball, Barcelona og Viking.

Kategorier

Arkiv